Ο Κομμός (ή Κομός) βρίσκεται 66km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, μόλις 2km βόρεια από τα Μάταλα και πολύ κοντά στο χωριό Καλαμάκι. Είναι ουσιαστικά το νοτιότερο, αλλά και το πιο απομονωμένο, τμήμα της τεράστιας συνεχόμενης παραλίας του κόλπου της Μεσαράς. Ο Κομμός κάποτε ήταν αρχαίο λιμάνι της Φαιστού και σώζονται ακόμη ερείπια από την πόλη, δίπλα στην παραλία. Εδώ έρχεστε μέσω του δρόμου που οδηγεί στα Μάταλα, έως ότου δείτε μια πινακίδα προς Κομμό. Όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής είναι εκτεθειμένο στους δυτικούς άνεμους, οι οποίοι φυσούν τις περισσότερες φορές στην περιοχή.
Έτσι, χρειάζεται προσοχή γιατί η θάλασσα έχει πλάκες, κι όχι μόνο άμμο. Μέσα στην χοντρή άμμο της ακτής φωλιάζει η προστατευόμενη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, από το Μάϊο ως τον Σεπτέμβριο. Το βόρειο τμήμα του Κομμού, ο Ποταμός ή το Ποταμόσερμα, είναι γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του γυμνισμού εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που οι χίπις κατέκλυζαν την περιοχή. Τριγύρω υπάρχουν μόνο μερικά αλμυρίκια, καθώς ο Κομμός βρίσκεται σε προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη κι έτσι δεν επιτρέπεται να χτιστούν ξενοδοχεία. Επίσης, ανάμεσα στα Πιτσίδια και στο Κομμό υπάρχει ένα οργανωμένο camping.
Όπου και να βρίσκεστε, η θέα στα νησιά Παξιμάδια είναι εκπληκτική και την ώρα που ο ήλιος δύει δίπλα στα νησιά, η ατμόσφαιρα γίνεται μαγική. Ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, 300m μέσα στη θάλασσα, θα δείτε έναν όμορφο βράχο, τον οποίο οι ντόπιοι λένε Βόλακα. Ο Βόλακας δεν κατάφερε να ξεφύγει από την μυθοπλασία των Ελλήνων, οι οποίοι λένε ότι είναι η κορυφή του βουνού που ο τυφλωμένος Κύκλωπας Πολύφημος πέταξε προς στο καράβι του Οδυσσέα για να μην ξεφύγει, όταν ο Οδυσσέας μαζί με τους συντρόφους του δραπέτευσαν από τη σπηλιά του. |